U gebruikt een verouderde browser. Ondervindt u problemen bij het openen van deze pagina, vragen wij uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken.

Future-proof social security from an international perspective

Inschrijving

De inschrijving voor het fysiek bijwonen van de conferentie is gesloten. U kunt nog wel het ochtenddeel van de conferentie volgen via een livestream. Wij vragen u vriendelijk om u daarvoor te registreren. 

 

Het doel van sociale zekerheid is om iedereen die het nodig heeft een inkomen te bieden. Overal ter wereld zijn socialezekerheidssystemen gericht op waar mensen wonen en hoeveel ze werken en verdienen. Maar tegenwoordig zijn burgers mobieler dan in het verleden. Stel je bijvoorbeeld iemand voor die in Amsterdam woont, twee dagen per week vanuit huis werkt voor een Franse werkgever in Brussel, en daarnaast zijn eigen online winkel runt. Wat betekent dat voor de sociale zekerheid van die persoon?

Als organisatie die de Nederlandse nationale verzekeringsregelingen uitvoert, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), staan wij voor de uitdagingen van deze nieuwe manieren van leven en werken. En, ook vanuit andere trends zoals een vergrijzende bevolking en een krappe arbeidsmarkt moeten wij ervoor zorgen dat onze publieke diensten klaar zijn voor de toekomst. Daarom hebben we de European Institute of Social Security met de Katholieke Universiteit Leuven gevraagd om uitgebreid onderzoek te doen naar veelbelovende perspectieven en mogelijke uitdagingen voor sociale zekerheid in de toekomst.

De resultaten van dit onderzoek, inclusief praktische inzichten, worden gepresenteerd op deze conferentie, georganiseerd door de SVB met het European Institute of Social Security en de KU Leuven. Het doel is om inzichten te delen, kennis te vergroten en praktische manieren te vinden om ervoor te zorgen dat de uitvoering van sociale zekerheid voor iedereen werkbaar blijft en klaar is voor de toekomst.

Tijdens de conferentie onderzoeken we mogelijke uitdagingen voor sociale zekerheid, zoals arbeidsmobiliteit en migratie, de invloed van digitalisering op de uitvoering van socialezekerheidsregelingen, de relatie tussen beleid en fundamentele rechten, en de coördinatie van socialezekerheidssystemen. Hoe zullen deze uitdagingen ons dagelijkse werk beïnvloeden en hoe moeten we ermee omgaan? Moeten socialezekerheidsregelingen gestandaardiseerd worden? Hoe kunnen dienstverleners beter samenwerken, ook over grenzen heen?

De toekomstige uitdagingen voor socialezekerheidsregelingen zullen ons allemaal beïnvloeden in ons dagelijkse werk. Daarom is het belangrijk om deze uitdagingen vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken: politici, beleidsmakers, rechters, dienstverleners en onderzoekers. Door samen te werken en kennis uit te wisselen, kunnen we ervoor zorgen dat onze socialezekerheidssystemen ook in de toekomst bijdragen aan bestaanszekerheid.

Diana Starmans
lid Raad van Bestuur
Sociale Verzekeringsbank

Praktische informatie

Datum:   Donderdag 29 februari 2024

Locatie:   Museum voor Beeld & Geluid, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag

Tijden:     09.00 - 16.15 uur

Taal:         Voornamelijk Engels